Édes palacsinta recept Palacsinta Sós palacsinta recept

Palacsinta alaprecept

 

A palacsinta az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb étel, amit reggelire, desszertként vagy akár főételként is fogyaszthatunk. Ez az egyszerű palacsinta alaprecept garantáltan puha, rugalmas tésztát eredményez, amit kedved szerint tölthetsz meg édes vagy sós töltelékkel. Tökéletes palacsinta választás kezdőknek és tapasztalt háziasszonyoknak egyaránt!


Hozzávalók (kb. 8–10 db közepes hagyományos palacsintához)

    • 25 dkg finomliszt

    • 2 db tojás

    • 5 dl tej

    • 1 dl szénsavas ásványvíz (vagy szódavíz)

    • 1 csipet só

    • 1 evőkanál olaj (a tésztába)

    • Sütéshez: kevés olaj vagy vaj


Elkészítés lépésről lépésre

  1. A tojásokat üsd egy nagyobb keverőtálba, majd add hozzá a sót és egy kevés tejet, keverd simára.
  2. Fokozatosan adagold a lisztet, és közben folyamatosan keverd, hogy csomómentes legyen.
  3. Öntsd hozzá a maradék tejet, majd az ásványvizet és az 1 evőkanál olajat.
  4. Hagyd pihenni a palacsinta tésztát 20–30 percig, hogy a liszt jól megszívja magát.
  5. Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt, kenj meg vékonyan olajjal, és merőkanállal adagolj bele a tésztából.
  6. Süsd a palacsintákat közepes lángon, mindkét oldalukat aranybarnára (kb. 1–1 perc oldalanként).
  7. Töltsd meg ízlés szerint lekvárral, kakaóval, túróval vagy akár sós töltelékkel.

Tápanyagtartalom (összesen a palacsintatészta alapján)TápanyagMennyiség (összes adag)Energiakb. 950 kcalFehérjekb. 35 gSzénhidrátkb. 130 gZsírkb. 30 gRostkb. 3 g

Tápanyagtartalom 1 db palacsintára (kb. 1/10 adag)

Tápanyag Mennyiség / palacsinta
Energia kb. 95 kcal
Fehérje kb. 3,5 g
Szénhidrát kb. 13 g
Zsír kb. 3 g
Rost kb. 0,3 g


Tipp a tökéletes palacsintához

    • Ha légiesen könnyű palacsintát szeretnél, használj hideg ásványvizet.

    • A tészta állaga legyen tejszín sűrűségű – ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés tejet vagy vizet.


Miért ez a legjobb palacsinta alaprecept?

Ez az alaprecept egyszerű, gyors és sokféleképpen variálható.